Menu
Businesscoaching
Afbeelding voor Blog

Blog

11 TIPS VOOR VIDEOBELLEN

HOE KUN JE HET BESTE VIDEOBELLEN?

Je kunt het niet meer wegdenken uit de huidige manier van werken: videobellen of een ‘videocall’. Het scheelt reistijd en je kunt het lekker vanuit je huis of waar dan ook doen, maar het heeft natuurlijk ook nadelen.
Er zijn veel verschillende tools waar je gebruik van kunt maken. Een aantal bekenden zijn: Zoom, Skype (for Business), Microsoft Teams, Google Meets en Whereby.com.

Maar hoe kun je nu professioneel en netjes tevoorschijn komen? 

Vooral als je een verkoop- of klantgesprek hebt, wil je er toch goed op staan. You only have one chance for a first impression.
Ik geef je graag 11 tips waar je rekening mee kunt houden. 

Achtergrond

Kies een rustige achtergrond, zodat de kijker niet wordt afgeleid. Rommel of kasten die open staan, is ‘not done’.
In Zoom kun je meerdere achtergronden kiezen, zoals een strand. Dit raad ik af. Het gaat bewegen als jij beweegt en kan de kijker afleiden.

Licht

Zet het licht van je scherm feller, zodat je goed zichtbaar bent. Het is nog mooier als je met je gezicht naar het raam kunt zitten en natuurlijk licht op je kunt laten schijnen. Let hierbij wel op dat je gezicht niet overbelicht wordt door de zon. Met natuurlijk licht zie je er net altijd iets ‘frisser’ uit en er valt geen schaduw op je gezicht. Een lichtbundel (een raam of lamp) achter je stoel zorgt ervoor dat je donker in beeld bent. 

Camera op ooghoogte

Als je de camera van je laptop, mobiel of pc niet op ooghoogte zet (met iets eronder), dan kijken ze dus letterlijk tegen je op, met minimaal een onderkin tot gevolg. Aiii!
Gebruik hiervoor een kistje, doosje of standaard die stabiel is. 

Geluid

Uiteraard is het geluid net zo belangrijk als het beeld. Heb je mensen om je heen, gebruik dan een headset/koptelefoon. Als je dat niet hebt, laat het dan vooral achterwege, maar controleer het geluid van tevoren. Soms kan het zijn dat je op mute staat.
Zorg ook dat je raam dicht is als daar veel lawaai vandaan komt en doe eventueel deuren dicht voor collega’s, medebewoners of huisdieren. Kondig aan je medebewoners of collega’s aan, dat je gaat videobellen in die ruimte en tot wanneer. 

Kennis van de tool

Als je nog nooit met de tool voor videobellen hebt gewerkt, is het handig dat je ook deze van tevoren test. Het komt professioneler over als je weet waar de knoppen zitten. Ook kunnen de verschillende knoppen je helpen in je overtuiging naar anderen, door bijvoorbeeld je scherm te delen en video’s te laten zien. 

Scherm delen

Als je je scherm deelt, denk dan van tevoren wel na over wat je open hebt staan op je scherm en welke tabbladen zichtbaar zijn. Dit kan gevoelige informatie zijn, in elk opzicht…

Eten en drinken

Een keer een slokje drinken nemen, heeft nog nooit iemand bezwaar tegen gehad, maar je kunt beter even wachten met je ontbijt, tussendoortje, lunch of diner. Ook is het handig om deze niet in beeld te hebben staan. 

Houding

Zit rechtop en let erop dat je niet je hoofd gaat ondersteunen. 

Kleding

In driedelig pak achter je camera gaan zitten is ongebruikelijk, maar dat jij nog lekker in je huispak en sloffen zit te werken, zou ik onder tafel houden. Let wel op dat als je gaat staan om iets te halen, dat dit niet zichtbaar is bij vertrek of terugkomst. Doe dat dan van tevoren en wacht even met inloggen. 😉

Stabiel beeld

Een wiebelende tafel of videobellen vanaf je telefoon, het kan veel irritatie opleveren bij je kijker. Kijk of je in ieder geval je telefoon ergens tegenaan kunt zetten, op ooghoogte! 

Test

Zorg dat je goed beslagen ten ijs gaat. Van tevoren testen met een collega, vriend(in) of medebewoner, kan daarbij heel nuttig zijn. Een screenshot of selfie maken, is ook een manier. Wees op tijd, zodat als inloggen niet lukt, je niet te laat in de meeting zit. 

Succes met videobellen!

 


Geschreven door: Martine Grol
Datum: 09-10-2020

“Ik heb een aantal liefdevolle ‘schop onder m’n kont’ sessies met Martine gehad. Precies wat ik nodig had. Binnen no time hadden we de angel te pakken. Hierdoor heb ik een enorme persoonlijke en zakelijke ontwikkeling doorgemaakt. ”
Samia Labacci – Eigenaresse Marckt
“Made Visible heeft mij erg geholpen om inspiratie op te doen en pragmatisch aan het werk te gaan. Martine is een prettig persoon om mee om te gaan, de samenwerking gaat dan toch een stuk vlotter. ”
Pascal Ninaber – Eigenaar Upbeatles
“Haar motto hoor ik nog regelmatig in m’n hoofd, wanneer ik voor een uitdaging sta. Ik beveel een of meerdere sessies bij haar graag aan.”
Samia Labacci – Eigenaresse Marckt
“Met Martine kan ik uitstekend sparren over concepten op het gebied van marketing, communicatie en creatieve uitingen. Ze heeft een concrete aanpak.”
Pascal Ninaber – Eigenaar Upbeatles
×

Klik hieronder voor direct contact!

×Waarmee kunnen we u helpen?